همه چیز درباره چاپگرها
رقابتی محصولات تولیدی خود و پاسخگویی به نیاز متقاضیان می باشد. سرعتی که تولیدکنندگان بر روی آن متمرکز و آن را بعنوان یکی از شاخص های چاپگرهای تولیدی خود عنوان می نمایند، صرفا به چاپ اسناد متنی ساده و یا سرعت چاپ در حالت پیش نویس، مربوط می گردد (مدت زمان ارسال اطلاعات از کامپیوتر برای چاپگر در محاسبات اعلام شده، لحاظ نمی گردد). سرعت اعلام شده توسط تولید کنندگان با آن چیزی که در عمل محقق می گردد، در برخی حالات دو و یا سه مرتبه (در بعضی موارد بیش از دو و یا سه مرتبه) بیشتر بوده و عملا در زمان چاپ به محدوده و میزان اعلام شده نمی رسد. مثلا در بررسی انجام شده بر روی تعدادی از چاپگرهای جوهر افشان که تولید کنندگان سرعت آنان را در حالت چاپ متن، بین ۲.۵ تا ۲۱ صفحه در دقیقه (ppm) اعلام کرده بودند.
– کیفیت چاپ: تقریبا تمامی چاپگرهای لیزری رنگی و تک رنگ، متن را با بالاترین کیفیت و سرعت چاپ می نمایند. چاپگرهای لیزرزی رنگی، نمودارهای رنگی و تصاویر گرافیکی دو بعدی را بخوبی چاپ می نمایند، ولی کیفیت عکس های چاپ شده توسط آنان، قابل قیاس با چاپگرهای جوهر افشان نمی باشد (در صورت استفاده از کاغذهای مخصوص گلاسه بهمراه چاپگرهای جوهر افشان، کیفیت چاپ تصاویر وضعیت بمراتب مطلوب تری را پیدا خواهد کرد). کیفیت چاپ متن در اکثر چاپگرهای جوهر افشان مشابه چاپگرهای لیزری نبوده و در برخی موارد تشخیص یک متن با جزئیات واضح بر روی تصاویر، مشکل می باشد.
– دقت چاپ: چاپگرهای جوهر افشان معمولا دارای حداکثر دقت ۲۴۰۰ در ۱۲۰۰ نقطه در اینچ (DPI) می باشند. دقت چاپ در چاپگرهای جدید جوهر افشان به مرز ۴۸۰۰ در ۱۲۰۰ نقطه در اینچ رسیده است! بهترین روش بمنظور بررسی کیفیت چاپ یک چاپگر، مشاهده نمونه خروجی تولیده شده توسط آن است. چاپگرهای لیزر تک رنگ، معمولا دارای دقتی بین ۶۰۰ در ۶۰۰ یا ۱۲۰۰ در ۱۲۰۰ نقطه در اینچ می باشند. وضعیت فوق در چاپگرهای لیزر رنگی به ۱۲۰۰ در ۱۲۰۰ و یا ۲۴۰۰ در ۲۴۰۰ نقطه در اینچ، می رسد. دقت فوق، برای چاپ متون و تصاویر گرافیکی ساده بسیار مناسب می باشد.
– قیمت چاپ هر صفحه: قیمت کارتریج در چاپگرهای جوهر افشان بالا می باشد. قیمت تولید کنندگان برای کارتریج های سه رنگ، بین ۲۱ تا ۳۸ دلار و برای جوهرهای مشکی تک رنگ ۱۲ تا ۳۴ دلار می باشد. معمولا کارتریج هایی که دارای قیمت مناسبتری می باشند از جوهر کمتر استفاده می نمایند. هر کارتریج قادر به چاپ ۳۰۰ تا ۸۰۰ صفحه می باشد. لازم است در زمان انتخاب چاپگرهای جوهر افشان، قیمت تمام شده هر صفحه تک رنگ و رنگی را محاسبه کرده و از آن بعنوان یک پارامتر در تصمیم گیری استفاده گردد. بیشتر تولید کنندگان استفاده از کارتریج های با کیفیت بالا را توصیه می نمایند. قیمت کارتریج های فوق از کارتریج های معمولی کمی گرانتر بوده ولی حجم جوهر استفاده شده در آنان دو برابر است. بدیهی است در چنین مواردی قیمت تمام شده چاپ یک صفحه کاهش پیدا خواهد کرد. تولید کنندگانی مانند Canon ،Epson و HP کارتریج هایی را وارد بازار کرده اند که هر رنگ دارای کارتریج اختصاصی خود می باشد ( در مقابل استفاده از یک کارتریج برای تمامی رنگ ها)، قیمت کارتریج های فوق نسبت به کارتریج های معمولی اندکی بیشتر است. چاپگرهای لیزر رنگی از یک تونر کارتریج جداگانه برای هر رنگ استفاده می نمایند. در بررسی اولیه بنظر می آید با توجه به قیمت بالای کارتریج این نوع چاپگرها، قیمت تمام شده چاپ هر صفحه بیشتر از چاپگرهای جوهر افشان باشد، ولی چون هر کارتریج در این نوع از چاپگرها قادر به چاپ ۶۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ صفحه می باشد، قیمت تمام شده چاپ یک صفحه در آنان پایین تر از چاپگرهای جوهر افشان خواهد بود.
– امکانات: تقریبا تمامی چاپگرهای جوهر افشان، امکانات یکسانی را ارائه و دارای حداقل حافظه (Buffer) می باشند. چاپگرهای فوق دارای امکانات لازم بمنظور اتصال به شبکه نمی باشند. تعدادی اندک از تولید کنندگان، اقدام به ارائه چاپگرهای جوهر افشان با کاربرد تجاری نموده که دارای امکانات بیشتر نظیر: حافظه بیشتر، امکان اتصال به شبکه و سینی اختیاری محل قرار دادن کاغذ می باشند. چاپگرهای لیزری معمولا دارای امکانات بیشتری نسبت به چاپگرهای جوهر افشان می باشند. چاپگرهای لیزری تک رنگ، قادر به نگهداری ۱۵۰ تا ۷۰۰ برگ می باشند (مقدار فوق در چاپگرهای لیزر تک رنگ حرفه ای، ۶۰۰ برگ است). چاپگرهای لیزری رنگی، قادر به نگهداری ۲۰۰ تا ۱۲۰۰ برگ را دارا می باشند. بر روی این چاپگرها امکان نصب سینی کاغذ بمنظور افزایش تعداد کاغذها تا ۵۰۰۰ برگ نیز وجود دارد. اکثر چاپگرهای لیزری، دارای حداقل ۸MB حافظه می باشند. افزایش میزان حافظه چاپگر، امکان چاپ همزمان تعداد صفحات بیشتری را در اختیار کاربران قرار می دهد. میزان حافظه چاپگر برای کاربرانی که حجم عملیات چاپ آنان بالا می باشد، ۳۲ مگابایت پیشنهاد می گردد.
– چاپ عکس: برخی از چاپگرهای جوهر افشانی که قابلیت چاپ عکس را دارا می باشند از یک پورت اختصاصی USB، بمنظور اتصال مستقیم چاپگر به دوربین دیجیتالی استفاده می نمایند. با استفاده از پورت فوق، دوربین دیجیتال به چاپگر متصل و امکان ارسال تصاویر انتخابی برای چاپگر فراهم می گردد (ضرورتی به استفاده از کامپیوتر وجود ندارد). با استفاده از چاپگرهای جوهر افشان و بکارگیری مناسب کاغذهای مخصوص چاپ عکس، می توان کیفیت چاپ تصاویر را در مقیاس بالایی افزایش داد.
چاپگر جوهر افشان:
چاپگرهای جوهر افشان از اواسط دهه ۱۹۸۰ مطرح و بسرعت متداول گردیدند. شاید یکی از مهمترین دلایل رشد سریع این نوع از چاپگرها قیمت مناسب آن ها نسبت به کیفیت و کارایی آنان باشد. یک چاپگر جوهر افشان، چاپگری است که برای ایجاد تصاویر، قطرات (ذرات) بسیار کوچکی از جوهر را بر روی کاغذ پخش می کند (پاشیدن).
اگر یکی از خروجی های چاپگرهای جوهر افشان را بدقت نگاه نماییم، موارد زیر مشاهده می گردد:
نقاط (ذرات) بسیار کوچک می باشند. ضخامت قطر این نقاط بین ۵۰ تا ۶۰ میکرون است (از موی انسان کوچک تر، ۷۰ میکرون)
نقاط با دقت بالای ۷۲۰*۱۴۴۰ Dpi، در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.
نقاط می توانند دارای رنگ های متفاوت بوده که از ترکیب آن ها تصاویر با کیفیت بالا بوجود می آید.
چاپگرهای تماسی و غیر تماسی:
از تکنولوژی های متفاوتی برای تولید چاپگر استفاده می گردد. تمام تکنولوژی های فوق را می توان به دو گروه عمده که هر یک دارای مدل های متفاوتی می باشند، تقسیم کرد:
– چاپگرهای تماسی: این نوع چاپگرها دارای مکانیزم هایی برای تماس با کاغذ بمنظور ایجاد خروجی مورد نظر می باشند. در این راستا از دو تکنولوژی عمده استفاده می گردد:
– نقطه ماتریسی: این نوع چاپگرها از مجموعه ای محدود پین بمنظور ضربه زدن به ریبون حاوی مرکب، استفاده می نمایند. در این حالت پس از ضربه زدن پین به ریبون، در نقطه تماس ریبون با کاغذ، اثری ثبت خواهد شد. برآیند اثرات فوق خروجی مورد نظر را بوجود خواهد آورد.
– کاراکتری: این نوع از چاپگرها تصویری از دستگاه تایپ کامپیوتری می باشند. این نوع چاپگرها دارای یک «گردی» (گوی) و یا مجموعه ای از میله هایی است که شامل کاراکترها (حروف و ارقام) برجسته می باشند. کاراکتر مورد نظر به یک ریبون جوهری، ضربه زده و باعث ثبت کاراکتر مورد نظر بر روی کاغذ می گردد. این نوع چاپگرها دارای سرعت و دقت لازم برای چاپ متن بوده و دارای محدودیت های فراوانی در رابطه با کاربردهای گرافیکی می باشند.
– چاپگرهای غیر تماسی: در این نوع چاپگرها، در زمان ایجاد خروجی با کاغذ تماسی برقرار نمی گردد. چاپگرهای جوهر افشان در این گروه قرار دارند. این نوع چاپگرها دارای انواع متفاوتی می باشند. دو نوع عمده از چاپگرهای فوق عبارتند:
– جوهر افشان: این نوع چاپگرها از مجموعه ای (افشانک) برای پخش جوهر بر روی کاغذ اشتفاده می نمایند.
– لیزری: این نوع چاپگرها با استفاده از جوهر (تونر)، الکتریسیته ساکن و حرارت باعث ایجاد خروجی مورد نظر بر روی کاغذ می گردند.
مبانی چاپگرهای جوهر افشان:
یک چاپگر جوهر افشان از بخش های زیر تشکیل شده است:
– هد چاپگر: مهمترین المان در یک چاپگر جوهر افشان است. هد چاپگر دارای مجموعه ای از «افشانک ها» بوده که قطرات بسیار ریز جوهر را بر روی کاعذ پخش خواهد کرد.
– کارتریج: با توجه به نوع و شرکت سازنده چاپگر، کارتریج های متفاوتی وجود دارد. مثلا ممکن است برای رنگ مشکی از یک کارتریج و یا رنگ مشکی با سایر رنگ ها در یک کارتریج واحد قرار گرفته شود.
– موتور Stepper: یک موتور Stepper باعث حرکت سیستم هد (هد چاپ و کارتریج های مربوطه) در طول کاغذ می گردد. برخی از چاپگرها دارای یک نوع خاص موتور برای «پارک نمودن» سیستم هد در زمان عدم استفاده از چاپگر، می باشند. بدین ترتیب سیستم هد چاپگر، پس از پارک شدن، بصورت تصادفی حرکت نخواهند کرد.
– تسمه: دستگاه هد، از طریق یک تسمه به موتور Stepper متصل می گردد.
– میله تثبیت کننده: سیستم هد، از یک میله تثبیت کننده بمنظور اطمینان از ثبات و استحکام هد در زمان حرکت، استفاده می نماید.
– دستگاه تغذیه کاغذ؛ این دستگاه از سه بخش مجزای زیر تشکیل شده است:
۱. سینی (تامین کننده کاغذ): اغلب چاپگرهای جوهر افشان دارای یک سینی بمنظور قرار دادن کاغذ می باشند. برخی دیگر از چاپگرها از یک Feeder استفاده می نمایند.
۲. غلتک ها: با استفاده از مجموعه ای غلتک، کاغذ های موجود در سینی و یا Feeder به داخل چاپگر کشانده خواهند شد.
۳. موتور Stepper تغذیه کاغذ: موتور فوق غلتک ها را بمنظور حرکت کاغذ به میزان مورد نیاز، به حرکت درمی آورد.
۴. منبع تغذیه: اکثر چاپگرها دارای یک منبع تغذیه برق اختصاصی برای خود می باشند.
۵. مدار کنترلی: یک برد مدار چاپی بوده که باعث کنترل تمام عناصر مکانیکی موجود در چاپگر می گردد.
۶. پورت های اینترفیس: پورت موازی همچنان از متداولترین روش های ارتباط یک چاپگر به کامپیوتر است. چاپگرهای جدید، از پورت های USB نیز استفاده می نمایند. برخی از چاپگرها نیز ممکن است از طریق پورت سریال و یا پورت SCSI به کامپیوتر متصل گردند.
حرارت در مقابل لرزش:
چاپگرهای جوهر افشان از تکنولوژی های متفاوتی برای ایجاد قطرات (ذرات) جوهر استفاده می نمایند. دو تکنولوژی رایج عبارتند از:
– حباب حرارتی: تکنولوژی فوق توسط شرکت های «کانن» و «هیولت پاکارد» ارائه شده است. در یک چاپگر حرارتی جوهرافشان، ترانزیستورهای خاصی باعث ایجاد حرارت می گردند، در ادامه حرارت فوق باعث تبخیر جوهر شده تا حباب مورد نظر ایجاد گردد. همزمان با گسترش حباب، مقداری از جوهر از افشانک ها خارج و بر روی کاغذ می ریزد. زمانیکه حباب پخش گردید، یک خلا ایجاد تا باعث ممانعت از نشت بیشتر جوهر می گردد. چاپگرهایی از این نوع دارای ۳۰۰ تا ۶۰۰ افشانک ریز بوده و تمام آن ها بصورت همزمان قطراتی را بر روی سطح کاغذ قرار خواهند داد.
– جریان الکتریسته در اثر فشار: تکنولوژی فوق توسط شرکت «اپسون» ارائه شده است. در این تکنولوژی از کریستال های فشاری استفاده می گردد. برای هر افشانک از یک کریستال استفاده می گردد (در پشت مخزن جوهر). کریستال همزمان با دریافت یک شارژ الکتریکی ضعیف، باعث ایجاد ارتعاش در مخزن جوهر شده و همین امر باعث می گردد مقدار اندکی جوهر از افشانک خارج گردد. زمانیکه ارتعاش خاتمه یافت، ارسال جوهر از طریق افشانک ها متوقف خواهد شد.
عملیات چاپ:
پس از فعال نمودن گزینه «چاپ» در نرم افزارهای مربوطه، عملیات متفاوتی بشرح ذیل انجام خواهد شد:
– اطلاعات مورد نظر از طریق نرم افزار مربوطه برای درایور چاپگر ارسال می گردد.
– درایور، اطلاعات دریافتی را بگونه ای ترجمه خواهد کرد که برای چاپگر قابل فهم باشند. در این مرحله درایور بررسی خواهد کرد که آیا چاپگر برای عملیات چاپ آماده است؟
– اطلاعات مورد نظر توسط درایور از طریق پورت مربوطه در اختیار چاپگر قرار داده می شوند.
– چاپگر اطلاعات ارسال شده توسط کامپیوتر را دریافت و بخشی از آن ها را در یک بافر ذخیره می نماید. اندازه حافظه فوق می تواند محدوده ای از ۵۱۲ کیلوبایت تا ۱۶ مگابایت را شامل گردد. محدوده فوق بستگی به نوع چاپگر دارد. بدیهی است هر اندازه که میزان Buffer فوق زیاد باشد، امکان استقرار چندین سند برای چاپ فراهم خواهد شد.
– در صورتیکه چاپگر برای مدت زمانی بیکار باشد، بصورت خودکار عملیات پاکسازی هد انجام خواهد شد. پس از اتمام عملیات فوق که Clean Cycle نیز نامیده می شود، چاپگر آماده چاپ درخواست های جدید خواهد شد. مدار کنترل کننده باعث فعال شدن موتور Stepper بمنظور تغذیه کاغذ می شود. غلتک ها بحرکت در آمده و یک کاغذ از مخزن مربوطه (سینی و یا Feeder) درون چاپگر کشانده می شود.
– پس از تغذیه کاغذ و استقرار آن در محل مربوطه، موتور Stepper با استفاده از تسمه مربوطه باعث حرکت دستگاه هد در طول صفحه می شود. حرکت گام به گام موتور stepper باعث تزریق جوهر از طریق افشانک های مربوطه در طول کاغذ می گردد.
– در هر ایستگاه تزریق، قطرات متعددی بر روی کاغذ قرار می گیرد.
– در انتهای هر فاز، کاغذ به میزان بسیار اندکی (کسری از یک اینچ) بسمت جلو کشانده می شود.
– فرآیند فوق تا تکمیل چاپ تمام صفحه تکرار خواهد شد. مدت زمان تکمیل چاپ یک صفحه، در چاپگرها متفاوت است. از واحدی با نام PPM (تعداد صفحه در دقیقه) برای مشخص نمودن تعداد صفحات قابل چاپ در چاپگرها استفاده می گردد. مقدار فوق کاملا متغیر بوده و به عوامل متفاوتی از جمله نوع چاپگر، سپاه سفید، رنگی و … بستگی خواهد داشت.
– پس از اتمام عملیات چاپ، هد چاپگر بمنظور ممانعت در مقابل حرکات تصادفی و آسیب های احتمالی «پارک» می گردد.
کاغذ و جوهر:
چاپگرهای جوهر افشان بسیار ارزان قیمت می باشند. قیمت این نوع چاپگرها از یک چاپگر لیزری سیاه و سفید نیز پایین تر است. اکثر تولید کنندگان، سعی در تولید و عرضه این نوع چاپگرها با قیمت مناسب دارند. قیمت کارتریج این نوع از چاپگرها نسبت به خود چاپگر گرانتر است. زمانیکه سخت افزاری بفروش می رسد، در ادامه می بایست سایر سخت افزارها و عناصر مرتبط با آن را نیز تهیه کرد. زمانیکه چاپگر با قیمت ارزان تهیه گردد، می بایست در ادامه کارتریج های آن را بمنظور استفاده، تأمین کرد. شاید سیاست تولیدکنندگان، عرضه چاپگر با قیمت ارزان و ارائه کارتریج با قیمت مناسب تر باشد. نمی توان چاپگری را از یک تولیدکننده تهیه و کارتریج آن را از تولید کننده دیگر تامین نمود!
کاغذ استفاده شده در چاپگرهای جوهر افشان تأثیر مستقیمی بر کیفیت تصویر چاپ شده خواهد داشت. کاعذهای استفاده شده، می بایست شفاف و عاری از هر گونه موج و خش بر روی سطح کاغذ باشند.
چاپگرهای لیزری:
چاپگرهای لیزری با توجه به ویژگیهای منحصر بفرد خود طی سالیان اخیر با استقبال عموم کاربران کامپیوتر در سراسر جهان مواجه شده اند. شرکت های تولید کننده این نوع چاپگرها متناسب با خواسته های جدید و همزمان با پیشرفت تکنولوژی، مدل های متفاوتی از این نوع چاپگرها را به بازار عرضه نموده اند.
مبانی چاپگرهای لیزری:
استفاده از الکتریسیته ساکن در تکنولوژی چاپگرهای لیزری، یکی از اصول مهم و اولیه است. الکتریسیته ساکن یک شارژ الکتریکی است که توسط اشیاء عایق ایجاد می گردد. بدن انسان نمونه ای در این زمینه بوده که می تواند باعث ایجاد الکتریسیته ساکن گردد. انرژی حاصل از الکتریسیته ساکن باعث ایجاد چسبندگی بین اشیاء می گردد (نظیر لباس های داخل یک ماشین خشک کن). رعد و برق حاصل از یک ابر صاعقه دار نیز حامل الکتریسیته ساکن بوده که مسیر ابر تا زمین را طی خواهد کرد.
چاپگر لیزری از پدیده فوق بعنوان یک نوع «چسب موقت» استفاده می نماید. هسته اساسی سیستم فوق، دستگاهی با نام «نورپذیر» (Photoreceptor) است. ماهیت فیزیکی دستگاه فوق، یک استوانه و یا یک سیلندر است. دستگاه فوق از مواد هادی نور تشکیل شده که توسط کوانتوم نور تخلیه می گردند. در ابتدا، استوانه یک شارژ مثبت را از طریق یک سیم حامل جریان الکتریکی (Corona Wire)، پیدا می کند. همزمان با چرخش استوانه، چاپگر یک پرتو نور لیزری نازک را بر سطح استوانه بمنظور تخلیه الکتریکی بخش مربوطه، می تاباند. در ادامه لیزر حروف و تصایر را بر سطح استوانه خواهد نوشت (یک الگو از شارژ الکتریکی). سیستم فوق می تواند با شارژ معکوس هم کار نماید، در این حالت یک شارژ الکترواستاتیک مثبت بر روی یک شارژ منفی بعنوان زمینه در نظر گرفته خواهد شد. شکل زیر استوانه چاپگر لیزری را نشان می دهد.
پس از عملکرد الگوی موردنظر، چاپگر سطح استوانه را با گرد جوهر (پودر مشکی رنگ با کیفیت مناسب) شارژ شده مثبت، می پوشاند. با توجه با اینکه پودر فوق دارای شارژ مثبت است، تونر به ناحیه تخلیه شده استوانه (بار منفی) چسبانده می گردد (در این حالت شارژ زمینه مثبت نخواهد شد). عملیات فوق مشابه نوشتن بر روی سودا و چسباندن آن بر روی سطح مورد نظر است.
پس از چسباندن پودر مورد نظر، استوانه حول یک کاغذ می چرخد. قبل از اینکه کاغذ زیر استوانه قرار بگیرد، یک شارژ منفی توسط سیم انتقالی Corona به آن داده می شود. شارژ فوق بمراتب قوی تر از شارژ منفی الکترواستاتیک مربوط به تصویر بوده و کاغذ قادر به رها کردن پودر مربوطه خواهد بود. همزمان با حرکت کاغذ (با سرعت معادل استوانه) بر روی کاغذ تصویر مربوطه درج خواهد شد. بمنظور ممانعت از چسبیدن کاغذ به استوانه، بلافاصله پس از درج تصویرعملیات تخلیه شارژ توسط یک سیم Detac corona انجام خواهد شد.
درنهایت، چاپگر کاغذ را از بین یک Fuser (یک زوج غلتک گرم) عبور داده می شود. در حین انجام فرآیند فوق، گرد جوهر پاشیده شده در کاغذ تنیده می گردد. غلتک ها باعث حرکت کاغذ به سمت سینی خروجی خواهند شد. Fuser باعث گرم شدن کاغذ نیز خواهد شد بهمین دلیل زمانیکه کاغذ از چاپگر خارج می گردد، داغ است.
چه عاملی باعث می شود که کاغذ سوزانده نگردد؟ مهمترین عامل سرعت است. سرعت حرکت کاغذ توسط غلتک ها بگونه ای خواهد بودکه باعث عدم سوختگی کاغذ خواهد شد.
پس از ریختن پودر بر روی کاغذ، سطح استوانه تحت تاثیر یک لامپ تخلیه قرار می گیرد. این لامپ روشن تمام سطح «نور پذیر» استوانه را تحت تاثیر قرار داده و تصاویر الکتریکی را پاک خواهد کرد. در ادامه سطح استوانه توسط سیم شارژ Corna تحت تاثیر شارژ مثبت قرار می گیرد.
کنترل کننده:
قبل از انجام هر گونه عملیات توسط چاپگر لیزری، می بایست صفحه حاوی داده در اختیار آن قرار گرفته و در ادامه در رابطه با نحوه ایجاد خروجی مورد نظر تصمیم گیری می گردد. عملیات فوق بر عهده کنترل کننده چاپگر خواهد بود. کنترل کننده چاپگر بعنوان برد اصلی چاپگر لیزری ایفای وظیفه می نماید. کنترل کننده فوق از طریق یک پورت ارتباطی نظیر: پورت موازی و یا پورت USB با کامپیوتر ارتباط برقرار می نماید. در صورتیکه چاپگر به چندین کامپیوتر متصل باشد، کاربران متفاوت قادر به ارسال درخواست های چاپ خود خواهند بود. در این حالت کنترل کننده، هر یک از درخواست های واصله را بصورت جداگانه پردازش خواهدکرد.
بمنظور گفتمان بین کنترل کننده و کامپیوتر، می بایست آن ها با یک زبان مشترک صحبت نمایند. در چاپگرهای اولیه، کامپیوتر یک نوع فایل متنی خاص را بهمراه مجموعه ای از کدهای اطلاعاتی برای چاپگر ارسال می کرد. با توجه به ماهیت چاپگرهای اولیه و محدودیت فونت های موجود، روش فوق بخوبی تأمین کننده نیازهای اطلاعاتی چاپگر بود. امروزه از صدها نوع فونت استفاده می گردد. بدین منظور لازم است که اطلاعات مورد نیاز چاپگر با استفاده از یک زبان پیشرفته در اختیار آن گذاشته شود. متداولترین زبان های موجود در این زمینه زبان PCL) Printer Command Language) مربوط به شرکت هیولت پاکارد و «پوست اسکریپت» مربوط به Adobe است. زبان های فوق برای تشریح صفحه از یک نوع بردار استفاده می نمایند. بردار فوق مقادیر ریاضی از اشکال Geometric می باشند (بصورت مجموعه ای از نقاط نخواهد بود). چاپگر بردار را اخذ و در ادامه آن را به یک صفحه Bitmap تبدیل می نماید.
برخی از چاپگرها از یک دستگاه اینترفیش گرافیکی GDI) Graphical device interface) در عوض PCL استناندارد، استفاده می نمایند. درسیستم فوق، کامپیوتر بردار مربوط به نقاط را خود ایجاد می نماید، بدین ترتیب کنترل کننده پردازشی در این زمینه را انجام نداده و صرفا دستورالعمل های نقاط را برای لیزر ارسال می نماید. در اغلب چاپگرهای لیزری، کنترل کننده می بایست عملیات مربوط به سازماندهی داده های دریافتی از کامپیوتر را خود انجام دهد. اطلاعات فوق شامل: دستورات مربوط به نوع عملیات، نوع کاغذ، نحوه برخورد با فونت ها و … است. کنترل کننده بمنظور انجام عملیات مربوطه بطرز صحیح می بایست اطلاعات فوق را با اولویت درست دریافت نماید.
پس از سازماندهی داده ها، کنترل کننده عملیات آماده سازی صفحه را آغاز خواهد کرد. تنظیم حاشیه های متن، سازماندهی کلمات و استقرار تصاویر مورد نظر و … را انجام داده و ماحصل عملیات فوق ایجاد برداری حاوی نقاط متفاوت است. چاپگر بمنظور چاپ یک صفحه به اطلاعات فوق نیاز خواهد داشت.
در اکثر چاپگرهای لیزری، کنترل کننده قادر به ذخیره درخواست های مربوط به چاپ در حافظه اختصاصی خود است. با استفاده از ویژگی فوق، کنترل کننده قادر به استقرار چندین کار در حافظه می باشد (ایجاد یک صف از کارها)، پس از استقرار هر درخواست چاپ در حافظه اختصاصی، امکان چاپ آن ها در زمان مربوطه فراهم خواهد شد. در مواردی که از یک سند می بایست چندین نسخه چاپ گردد، داده های مربوطه صرفا یکبار برای چاپگر ارسال و بدین طریق در زمان صرفه جویی خواهد شد.
لیزر:
نقش سیتم لیزر چاپگر در ایجاد خروجی مورد نظر بسیار حائز اهمیت است. در چاپگرهای لیزری قدیمی، سیستم فوق از عناصر زیر تشکیل شده بود:
– یک لیزر
– یک آیینه قابل حرکت
– یک لنز
لیزر داده های مربوط به صفحه را دریافت (نقاط) و بر اساس اطلاعات فوق متن و تصویر مورد نطر را ایجاد می کرد. در هر زمان (لحظه) یک خط افقی چاپ می گردید. همزمان با حرکت پرتو های نور بر روی استوانه، لیزر یک پالس نوری برای هر یک از نقاط مورد نظر جهت چاپ را منعکس می نمود. برای فضا های خالی پالسی تولید نمی گردید. لیزر نقشی در حرکت پرتو های نور نداشته و باعث تابش نور از طریق یک آیینه قابل حرکت است. همزمان با حرکت آیینه، توسط مجموعه ای از لتزها نور تابانده می گردید. با نتظیم فاصله بین آیینه و نقاط در زمان تابش نور، از بهم ریختگی تصویر پیشگیری بعمل می آمد.
دستگاه لیزری صرفا در جهت افقی حرکت می کرد. پس از پیمایش افقی، چاپگر استوانه مربوطه را حرکت داده تا زمینه ایجاد خط بعدی توسط دستگاه لیزر فراهم گردد.
برخی از چاپگرهای لیزری از مجموعه ای دیود نوری (LED) برای نوشتن محتویات صفحه استفاده می نمایند. هر یک از نقاط دارای نور اختصاصی خود خواهد بود. چاپگرهای با تکنولوژی فوق نسبت به چاپگرهایی که از دستگاه لیزری استفاده می نمایند، دارای قیمت ارزان تری می باشند.
تونر:
یکی از مهمترین شاخص های یک چاپگر لیزری، تونر است. تونز یک نوع پودر الکتریکی شارژ شده بوده که دارای دو عنصر اصلی: رنگ دانه و پلاستیک است. رنگ دانه ها تأمین کننده رنگ مورد نیاز می باشند (در چاپگرهای تک رنگ، رنگ فوق مشکی است). رنگ دانه ها با پلاستیک آمیخته شده اند. بدین ترتیب زمانیکه تونر از بین غلتک های داغ عبور می نماید، گداخته خواهند گردید.
پودر در یک Toner Hopper (یک محفظه کوچک در داخل یک روکش قابل حرکت) ذخیره می گردد. چاپگر تونر مورد نیاز خود را از طریق Devloper Unit (تأمین کننده دانه) از محفظه دریافت می دارد. Developer، یک مجموعه از دانه های مغناطیسی با شارژ منفی است. دانه های فوق به یک پاک کن فلزی قابل چرخش، متصل خواهند شد. با حرکت میله فوق دانه های مغناطیسی در محفظه گفته شده قرار خواهند گرفت. با توجه به اینکه دانه های مغناطیسی دارای شارژ منفی می باشند، تأمین کننده دانه ها، دانه های مثبت تونر را جمع آوری خواهد کرد. درادامه پاک کن، ذرات را تمیز و آنها را برای استوانه ارسال می دارد. تصاویر الکترواستاتیک دارای شارژ منفی قوی تر نسبت به تأمین کننده دانه ها بوده و استوانه شامل ذرات چسبانده شده را از خود دور می نماید. در ادامه استوانه در طول کاغذ حرکت و بموازات آن کاغذ تحت تاثیر یک میدان قرار گرفته (یک سیم Detac Corona) و تخلیه الکتریکی می گردد. در وضعیت فوق تنها عاملی که باعث نگهداری تونر بر سطح کاغذ می گردد، نیروی جاذبه است. بمنظور چسباندن تونر بر روی سطح کاغذ، می بایست کاغذ از طریق غلتک های داغ بحرکت درآید. در اغلب چاپگرها، Toner Hopper، Developer,Drum Assembly در یک کارتریج قابل تعویض قرار می گیرند.
مزایای یک چاپگر لیزری:
مهمترین مزایای چاپگرهای لیزری: سرعت، دقت و مقرون بصرفه بودن است. یک لیزر فادر به حرکت بسیار سریع بوده و طبیعی است سرعت نوشتن آن بمراتب بیشتر از چاپگرهای جوهر افشان باشد. چاپگرهای لیزری بمراتب گرانتر نسبت به چاپگرهای جوهرافشان می باشند. در مقابل پودر مصرفی آنها زیاد گران نبوده و هزینه نگهداری آنان بالا نخواهد بود.
چاپگرهای رنگی:
در ابتدا اغلب چاپگرهای لیزری بصورت تک رنگ (سیاه رنگ نوشته و سفید رنگ کاغذ) بودند. امروزه چاپگرهای لیزری رنگی نیز متداول و توسط تولیدکنندگان متفاوت عرضه شده اند. عملکرد چاپگرهای رنگی در اکثر موارد مشابه چاپگرهای سیاه و سفید است. یکی از تفاوت های عمده چاپگرهای رنگی با سیاه و سفید نحوه انجام فرآیند چاپ با توجه به ماهیت رنگی بودن آنان است. چاپگرهای رنگی برای انجام فرآیند مربوطه از چهار فاز متفاوت استفاده می نمایند. در هر فاز یکی از رنگ های فیروزه ای (آبی)، سرخابی (قرمز)، زرد و سیاه استفاده می گردد. با ترکیب چهار رنگ فوق مجموعه ای گسترده از رنگ ها بوجود می آید. برخی از چاپگرها دارای چهار تونر و Developer Unit مجزا بر روی یک چرخ دوار می باشند. برخی دیگر از چاپگرها برای هر یک از رنگ ها، از دستگاه های لیزر، استوانه و تونر مجزا استفاده می نمایند.
چاپ چیست؟
چاپ و چاپگری سابقه ای دیرینه دارد و سرچشمه آن را بایستی در مشرق زمین جستجو کنیم، بنابر این قدیمی ترین نمونه های چاپ روی کاغذ متعلق به چین بوده است. چینیان اولین کسانی بودند که چاپ را اختراع نمودند که به مرور زمان این صنعت چاپ پیشرفت نموده است و هم اکنون شما را با انواع چاپ هایی که در حال حاضر وجود دارد آشنا می کنم البته منظور از چاپ هم، چاپ های دستی بوسیله قالب چوبی و لوح فلزی (گراور) و نیز چاپ سنگی (لیتوگرافی دستی) است و هم چاپ نیمه ماشینی مثل سیلک اسکیرین و لیتوگرافی جدید و هم چاپ ماشینی نظیر چاپ حروفی (لترپرس) وافست و غیره می باشد.
تنها یکسال بعد از حضور جدی چاپ دیجیتال و قبل از بسیاری از شهرهای بزرگ و مدرن، تهران یک چاپخانه دیجیتال داشت. در سال ۱۳۷۶ (۱۹۹۷) خانه چاپ و طرح اولین دستگاه چاپ دیجیتال زایکن را در ایران نصب و راه اندازی کرد.
پس از یک سال چاپ دیجیتال سیاه و سفید و یک دستگاه چاپ دیجیتال رنگی به امکانات خانه چاپ و طرح افزوده شد تا تنها چاپخانه دیجیتال ایران بتواند سرویس های مطمئن تری به مشتریان خود ارائه دهد.
اما چاپ دیجیتال تمام نیاز مشتریان خانه چاپ و طرح نبود. در سال ۱۳۸۰ برنامه راه اندازی کارگاه افست خانه چاپ و طرح پس از یک سال به ثمر نشست. خانه چاپ و طرح بازهم پیشرو بود و اولین دستگاه چاپ افست پیشرفته چهار رنگ هایدلبرگ مدل SM52 با تمام تجهیزات جانبی در خانه چاپ و طرح آغاز به کار کرد. در کنار این دستگاه نیز امکانات کامل یک لیتوگرافی فراهم شد تا خانه چاپ و طرح نه تنها نخستین چاپخانه دیجیتال ایران بلکه مجتمعی بی نظیر در صنعت چاپ ایران باشد.
امروز امکانات گوناگون خانه چاپ و طرح و وجود هر دو خط تولید دیجیتال و افست به شکل کامل در این مؤسسه هیچ محدودیتی برای شما باقی نمی گذارد. چاپ سفارش شما در هر تیراژی در خانه چاپ و طرح امکان پذیر است.
انواع چاپ:
چاپ انواع مختلفی دارد که متناسب با آنچه که قرار است و آنچه که بر آن قرار است چاپ شود انتخاب می گردد. مهمترین این روش های عبارتند از:
۱. چاپ افست: عمدتا برای انتشارات، تبلیغات
۲. چاپ فلکسو: عمدتا برای بسته بندی
۳. چاپ هلیو گراور: عمدتا برای بسته بندی
۴. چاپ سیلک اسکرین: عمدتا برای تبلیغات
۵. چاپ دیجیتال: برای همه مصارف انتشاراتی، تبلیغاتی و اداری
ماشن های چاپ افست:
بعد از اینکه یک طرح کامل شد باید برای چاپ آماده شود. قبلا بهتر است انواع سیستم های چاپ را بدانیم.
سیستم های مختلفی برای چاپ وجود دارند از انواع چاپ دستی گرفته تا چاپ های سیلک و فلکسو و تامپو و … . چاپ های ماشینی مثل سیستم های مسطح (ماشین ملخی) و چاپ افست و این اواخر چاپ دیجیتال.
آنچه که امروزه بیشتر با آن سرو کار داریم چاپ افست و دیجیتال است. که اکنون موضوع بحث ما چاپ افست است.
نکته ای که باید قبل از هر چیز به آن اشاره کنیم این است که برای چاپ افست حتما باید از سیستم CMYK استفاده شود (نکته ای که همه به آن آگاهی دارند لزوم کالیبره بودن مانیتور و مدیریت رنگ است).
چاپ افست مبتنی بر چاپ چهار رنگ است اما می توانیم کارهایی با یک رنگ تا حتی ۱۰ رنگ مختلف چاپ کنیم. که البته چاپ بیشتر از ۴ رنگ تخصص و اطلاعات خاص خودش را می طلبد. ماشین های چاپ افست یا تک رنگ هستند یا دو رنگ و یا چهار رنگ و البته دستگاه هایی وجود دارند که چاپ بیشتر از چهار رنگ را انجام می دهند.
در ماشین های چاپ افست برای هر رنگ یک ستون چاپ وجود دارد که متشکل از سیلندر بستن زینک و غلطک های رنگ است.
در دستگاه های تک رنگ هر رنگ بطور مجزا چاپ می شود و مثلا یک کار چهار رنگ باید چهار بار از ماشین عبور کند و هر بار رنگها تنظیم شوند. و به همین دلیل در کارهای چهار رنگ بهتر از است از این نوع ماشین ها استفاده نشود چون به تجربه ثابت شده است که در صورت چاپ چهار رنگ با دستگاه تک رنگ نتیجه به هیچ وجه قبل قبول نخواهد بود.
-
با عرض سلام و خسته نباشید. ممنون از مطالب جامع و کاملتان. دانشجوی ترم ۳ چاپ و نشر هستم و به دنبال اطلاعاتی در مورد عملیات پس از چاپ هستم .
ممنون می شوم اگر مطلبی دارید برایم ایمیل کنید.