کانال تلگرام

عضو کانال تلگرام کتاب فارسی شوید

انرژی هسته ای و کاربردهای آن

8 بهمن 1391
بدون نظر

دید کلی: انرژی هسته ای کاربرداری زیاد در پزشکی در علوم و صنعت و کشاورزی و … دارد. لازم به ذکر است انرژی هسته ای به تمامی انرژی های دیگر قابل تبدیل است ولی هیچ انرژی به انرژی هسته ای تبدیل نمی شود. موارد زیادی از کاربردهای انرژی هسته ای در ادامه آورده می شود.

energy-hasteiنیروگاه هسته ای: نیروگاه هسته ای (Nuclear Power Station) یک نیروگاه الکتریکی که از انرژی تولیدی شکست هسته اتم اورانیوم یا پلوتونیم استفاده می کند. اولین جایگاه از این نوع در ۲۷ ژوئن سال ۱۹۵۸ در شوروی سابق ساخته شد. که قدرت آن ۵۰۰۰ کیلو وات است. چون شکست سوخت هسته ای اساسا گرما تولید می کند از گرمای تولید شده رآکتور های هسته ای برای تولید بخار استفاده می شود از بخار تولید شده برای به حرکت در آوردن توربین ها و ژنراتور ها که نهایتا برای تولید برق استفاده می شود.

بمب های هسته ای: این نوع بمب ها تابحال قویترین بمب ها و مخربترین های جهان محسوب می شود. دارندگان این نوع بمب ها جزو قدرت های هسته ای جهان محسوب می شود.

پیل برق هسته ای Nuelear Electric battery: پیل هسته ای یا اتمی دستگاه تبدیل کننده انرژی اتمی به جریان برق مستقیم است ساده ترین پیل ها شامل دو صفحه است. یک پخش کننده بتای خالص مثل استرنیوم ۹۰ و یک هادی مثل سیلسیوم. جریان الکترون های سریعی که بوسیله استرنیوم منتشر می شود ازمیان نیم هادی عبور کرده و در حین عبور تعداد زیادی الکترون ها اضافی را از نیم هادی جدامی کند که در هر حال صدها هزار مرتبه زیادتر از جریان الکتریکی حاصل از ایزوتوپ رادیواکتیو استرنیوم ۹۰ می باشد.

کاربردهای پزشکی: در پزشکی تشعشعات هسته ای کاربردهای زیادی دارند که اهم آنها عبارتند از:
– رادیو گرافی
– گامااسکن
– استرلیزه کردن هسته ای و میکروب زدایی وسایل پزشکی با پرتو های هسته ای
– رادیو بیولوژی

کاربرد انرژی هسته ای در بخش دامپزشکی و دامپروری: تکنیک های هسته ای در حوزه دامپزشکی موارد مصرفی چون تشخیص و درمان بیماری های دامی، تولید مثل دام، اصلاح نژاد دام، تغذیه، بهداشت و ایمن سازی محصولات دامی و خوراک دام دارد.

کاربرد انرژی هسته ای در دسترسی به منابع آب: تکنیک های هسته ای برای شناسایی حوزه های آب زیر زمینی هدایت آب های سطحی و زیر زمینی، کشف و کنترل نشت و ایمنی سدها مورد استفاده قرار می گیرد. در شیرین کردن آب های شور نیز انرژی هسته ای کاربرد دارد.

کاربردهای کشاورزی: تشعشعات هسته ای کاربرد های زیادی در کشاورزی دارد که مهم ترین آن ها عبارتست از:
– موتاسیون هسته ای ژن ها در کشاورزی
– کنترل حشرات با تشعشعات هسته ای
– جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی با اشعه گاما
– انبار کردن میوه ها
– دیرینه شناسی، باستان شناسی، صخره شناسی و زمین شناسی که عمریابی صخره ها با C14 در باستان شناسی خیلی مشهور است.

کاربردهای صنعتی: در صنعت کاربردها ی زیادی دارد از جمله مهمترین آن ها عبارتند از:
– نشت یابی با اشعه
– دبی سنجی پرتویی (سنجش شدت تشعشعات، نور و فیزیک امواج)
– سنجش پرتویی میزان ساییدگی قطعات در حین کار
– سنجش پرتویی میزان خوردگی قطعات
– چگالی سنج مواد معدنی با اشعه
– کشف عناصر نایاب در معادن

آنچه باید بدانیم: تکنیک های هسته ای بر کشف مین های ضدنفر نیز کاربرد دارد. بنابرین، دانش هسته ای با این قدرت و وسعتی که دارد، هر روز بر دامنه استفاده از فناوری هسته ای و بویژه انرژی هسته ای افزوده می شود. کاربرد انرژی در بخش های مختلف به گونه ای است که اگر کشوری فناوری هسته ای را نهادینه نماید، در بسیاری از حوزه های علمی و صنعتی، ارتقاء پیدا می کند و مسیر توسعه را با سرعت طی می نماید.

لینک کوتاه مطلب

http://ketabfarsi.ir/?p=282